"Θα ήθελα να ηγηθείτε ενός σεμιναρίου για τη δύναμη της εστίασης"
Με αφορμή την παρακολούθηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος μπήκα ξανά στη διαδικασία να αναρωτηθώ για τις γνώσεις που προσφέρονται σε εκπαιδευτικά σεμινάρια του τύπου:
- Πως να επιτύχετε σε 10 απλά βήματα
- Το μυστικό (της επιτυχίας)
- Η τέλεια οργάνωση της επιχείρησης
- Image making κλπ. κλπ.
Είναι εντυπωσιακό πως άτομα που διδάσκουν τα συγκεκριμένα αντικείμενα ουσιαστικά βασίζονται σε κάποιες γενικές γνώσεις ενός αντικειμένου τόσο σοβαρού όσο η ψυχολογία και η πρακτική που προωθούν είναι του τύπου "Αν κάνεις το Χ, το αποτέλεσμα θα είναι το Ψ - αν κάνεις το Ω τότε είσαι άχρηστος".
Όλα αυτά είναι πολύ βολικά για την ημιμάθεια και ανθρώπους που βασίζονται στην "ψυχολογία της κουζίνας" καθώς και μια παρωχημένη άποψη για το πως λειτουργούν τα "πράγματα" (βλέπε θεωρία Χ στις επιχειρήσεις). Ουσιαστικά, κάθε κίνηση έχει μια 1:1 αναλογία με ένα χαρακτηριστικό τελείως ξεκομμένο από το πλαίσιο στο οποίο παρουσιάζεται. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο καθώς άνθρωποι που παίρνουν αυτές τις ερμηνευτικές γνώσεις μπορεί να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους, ωστόσο ταυτόχρονα μπορούν να ονειροβατούν οικτρά για το που βρίσκονται. Ουσιαστικά, για να μιλήσω μια ψυχολογική γλώσσα, καλλιεργούνται τα ναρκισσιστικά στοιχεία της προσωπικότητας τα οποία ως γνωστόν ανήκουν σε συμπεριφορά έως και παθολογική (και μας έχουν οδηγήσει σε συλλογικές συμπεριφορές που δρουν ενάντια στο σύνολο).
Κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του θεωρώ ότι θα πρέπει να έχει σκεφτεί τα παρακάτω:
- Τηρώ αυτά που λέω και αυτά που διδάσκω ή όχι;
- Κατανοώ τις αξίες που υπηρετώ με τις συμπεριφορές μου ή όχι;
- Τι συμπεριφορά καλλιεργώ στους εκπαιδευόμενούς μου (για τους οποίους αποτελώ πρότυπο) με τη δική μου ως ηγέτης μιας εκπαιδευτικής ομάδας;
Δυστυχώς είναι πολλές οι παρεξηγήσεις σε αυτό το θέμα μέσα από σεμινάρια που διδάσκονται σήμερα, οπότε ο στόχος αυτού του άρθρου ήταν ένας: να είστε προσεκτικοί στις γνώσεις που παίρνετε και να τσεκάρετε πάντα αν λειτουργούν για εσάς (και αν σας κάθονται καλά ή όχι). Ο εκπαιδευτής, coach ή επαγγελματίας που εργάζεται με ανθρώπους θα πρέπει πρώτα ο ίδιος να είναι παράδειγμα με τη συμπεριφορά του για το κοινό του και να μην καλλιεργεί μια ψευδή εικόνα που ο ίδιος καταρρίπτει μέσα στη διαδικασία της επιμόρφωσης/κατάρτισης.
Προσοχή και επιλεκτικότητα λοιπόν! Να θυμάστε ότι τα φαινόμενα και οι τίτλοι απατούν και να τσεκάρετε την αίσθησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου