Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Coaching: Τι χρειάζεται κανείς το Coaching;


Δύο φίλοι μου με ρώτησαν το ίδιο πράγμα αυτό το μήνα - "Γιατί κάποιος να κάνει "coaching";" Το θεώρησα μια πολύ καλή ευκαιρία να γράψω κάτι στο blog μου σχετικό αλλά και να σκεφτώ, να εκθέσω και πιθανώς να αναθεωρήσω τις δικές μου απόψεις στο θέμα. Θεωρώ επίσης απολύτως δικαιολογημένη την ερώτηση δεδομένου ότι στην Ελλάδα η πρακτική του coaching δεν είναι πολύ διαδεδομένη και δεν είναι εύκολο κανείς να εντοπίσει την ανάγκη που θα τον κάνει να "καταφύγει" σε έναν επαγγελματία coach.

Προσπαθώντας να ξεδιαλύνω κι εγώ τη δική μου εμπειρία και το πως εξελίχθηκαν τα πράγματα στη δική μου αναζήτηση, θεωρώ ότι το επάγγελμα είναι η σφαίρα στην οποία ξοδεύουμε μεγάλο χρόνο της ημέρας και επενδύουμε μεγάλα ποσά ενέργειας. Οι γενικές ανάγκες που εμφανίζονται στην εργασία και μπορούν να αποτελέσουν αιτήματα για δουλειά με έναν επαγγελματία coach μπορούν να διατυπωθούν στα παρακάτω γενικά "θέλω":
  • Θέλω να επιτύχω επαγγελματικά (όπως εννοεί ο καθένας την επιτυχία)
  • Θέλω να ασχοληθώ με αυτό που μου αρέσει και να μην ξοδεύω το χρόνο μου σε ανοησίες
  • Θέλω να μπορώ να εκτελώ αποτελεσματικά την εργασία μου
Μπορεί επίσης να υπάρχουν και πιο ειδικά θέλω τα οποία μπορεί να φέρουν κάποιον στο coaching:
  • Θέλω να μπορώ να διοικώ αποτελεσματικά τους υφισταμένους μου
  • Θέλω να επωφελούμαι περισσότερο από το προϊόν της εργασίας μου
  • Θέλω να γίνω πιο δημιουργικός στον τομέα που ειδικεύομαι
  • Θέλω να διαχειριστώ το χρόνο και το χρήμα μου πιο αποτελεσματικά
  • Θέλω να διαχειριστώ αποτελεσματικά τις συγκρούσεις που εμφανίζονται στον εργασιακό μου χώρο
  • Θέλω να διατηρήσω τους εργαζομένους μου
  • Θέλω να αξιοποιώ τα ταλέντα μου και να αντλώ ικανοποίηση από την εργασία μου.
Προσωπικά, έχω δουλέψει και με ανθρώπους που ήθελαν να διαχειριστούν θέματα όπως την παρουσίαση του εαυτού τους σε μια συνέντευξη, το πως να διαχειριστούν το άγχος τους κατά τη διαδικασία αυτή, προβλήματα συγκρούσεων με υφισταμένους και προϊσταμένους. Το coaching μπορεί να βοηθήσει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις καθώς πολύ συχνά υπάρχει μια βαθύτερη ανάγκη που μπορεί να εισακουστεί μέσα από τα φαινομενικά προβλήματα που εμφανίζονται στη ζωή κάποιου.

Στο coaching πολλές φορές μπορεί επίσης μια επιχείρηση να καλέσει έναν επαγγελματία καθώς μπορεί να δει τα προβλήματα στις σχέσεις και στην επικοινωνία των μάνατζερς. Αυτό που είναι πιο δύσκολο είναι να μπορέσει να αντιληφθεί τα σημεία που ο ίδιος θα μπορούσε να βελτιώσει στην παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητά του - πολύ συχνά αυτά παραβλέπονται καθώς αποτελούν "τυφλά σημεία" και δεν βλέπει κανείς την ανιαρή επαναληπτικότητά τους που μεταφέρει από δουλειά σε δουλειά όπως π.χ. σκληρότητα, ανικανοποίητο, αναβλητικότητα.

Ποιο τυφλό σημείο θα μπορούσατε να δείτε αν είσασταν ειλικρινείς για τον εαυτό σας; Τι θα βλέπατε για τον εαυτό σας αν τον βλέπατε "απ'έξω";

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails