Οι coaches που ξεκινάνε στο επάγγελμα συνειδητοποιούν πολύ γρήγορα ότι έρχονται με μεγάλη συχνότητα τα θέματα αυτοπεποίθησης στις συνεδρίες. Ίσως δε θα έπρεπε να μας ξαφνιάζει καθώς αναγνωρίζουμε – ο καθένας για τον εαυτό του – τους δικούς μας φόβους, τις δικές μας αμφιβολίες και το προσωπικό άγχος με τις επιλογές που κάνουμε σε καθημερινή βάση. Γιατί να μην ισχύει αυτή η έλλειψη αυτοπεποίθησης και σε άλλους, πόσο μάλλον σε άτομα που παίρνουν καθημερινά σημαντικές αποφάσεις; Ωστόσο, είναι σύνηθες να μην το βλέπουμε και ειδικά να κάνουμε την υπόθεση ότι οι ιδιαίτερα πετυχημένοι άνθρωποι δεν έχουν τις ίδιες αμφιβολίες και έλλειψη αυτοπεποίθησης που εμπειράται ο καθένας από εμάς τους «απλούς θνητούς».
Φυσικά, ένα μέρος ευθύνης αυτής της πεποίθησης έχει να κάνει και με τα ίδια τα υψηλόβαθμα στελέχη. Γενικά παρατηρούμε ότι τα στελέχη σε υψηλές θέσεις αισθάνονται πίεση για την απόδοσή τους καθώς και την «διαχείριση των εντυπώσεων» δείχνοντας την εικόνα στους άλλους ενός ατόμου που ξέρει τι κάνει και που έχει τον έλεγχο. Ωστόσο, πίσω από αυτό το προσωπείο μπορεί να έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ περισσότερα θέματα από αυτά που επιλέγουν να δείξουν. Το όφελος αυτής της πρακτικής που εφαρμόζουν είναι ότι τους/τις προστατεύει από ερωτήσεις που δεν θέλουν να λάβουν και από την εξωτερική αμφισβήτηση για την εργασία τους και την αποτελεσματικότητά της. Το αρνητικό σε αυτή την περίπτωση όμως είναι ότι μπορεί να μην μπορούν να λάβουν την βοήθεια και την υποστήριξη που τους προσφέρεται από το περιβάλλον τους όπως και να μην είναι ανοιχτοί ή ανοιχτές σε εναλλακτικές που είναι διαθέσιμες.
Θα πρέπει να λάβουμε και το θέμα της «ψυχολογικής προβολής» στην κουβέντα μας. Αν τείνουμε να βλέπουμε τα άτομα σε ηγετικές θέσεις ως ιδιαίτερα, διαφορετικά και χωρίς τις ίδιες ανάγκες που έχουμε εμείς, τότε θα τους συμπεριφερόμαστε και με τον ίδιο τρόπο. Δε θα μπορούμε να δούμε την ευαλωτότητα αυτών των ατόμων θεωρώντας ότι είναι πάνω και πέρα από αυτήν. Μπορεί ακόμη και να τους φοβόμαστε λίγο και να κάνουμε πίσω όταν μας ζητήσουν κάτι.
Γενικά αυτό που είναι πολύ σημαντικό για τους επαγγελματίες coaches είναι να μην εξισώνουν τη θέση και την επιτυχία με την έλλειψη αναγκών και την αυτοπεποίθηση. Μερικά από τα πιο πετυχημένα άτομα σε όλους τους τομείς έχουν σημαντικά θέματα αυτοπεποίθησης – τα οποία πολύ συχνά προσπαθούν να τα διαχειριστούν επιτυγχάνοντας στον «έξω» κόσμο. Το να μπορεί ένα στέλεχος να μοιραστεί τις ανησυχίες του με τον coach χωρίς να λαμβάνει οποιοδήποτε είδος κριτικής αποτελεί από μόνο του όφελος και μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη αυτοεικόνα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση το στέλεχος ανοίγοντάς του περισσότερες επιλογές για τον τρόπο που τοποθετεί τον εαυτό του και αυτά που ζητάει από άλλους. Γενικά, αποτελεί πεποίθησή μου ότι όσο περισσότερο κανείς πλησιάζει σε αυτό που είναι αυθεντικό μέσα του και αισθάνεται ασφαλής με αυτό, βελτιώνεται η αποδοτικότητά του, ενώ παράλληλα μπορεί να συνάψει ουσιαστικότερες σχέσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου