Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Συμβουλές για καλές παρουσιάσεις

Έχετε να κάνετε κάποια παρουσίαση σε κοινό και σας κόβονται τα πόδια μόνο και μόνο στην ιδέα; Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προκειμένου να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας και να εξελίξετε τις δεξιότητές σας στις παρουσιάσεις!


  1. Συνειδητοποιήστε την πηγή. Η πηγή του φόβου σας είναι η εξής: δεν ξέρετε τι θα συμβεί όταν είστε μπροστά από τους ανθρώπους, δίνοντας την ομιλία ή την παρουσίασή σας. Ο φόβος σας δεν είναι ότι δε γνωρίζετε το θέμα σας. Δεν είναι ότι δεν ξέρετε τι θα συμβεί όταν θα ανεβείτε στο βάθρο ή θα καθήσετε στο τραπέζι. Ο φόβος ότι κανείς θα κριθεί, θα κάνει ένα λάθος, δε θα είναι αρκετά καλός, θα τραυματιστεί είτε διανοητικά ή σωματικά μπορούν να μπουν στη μέση μιας καλής απόδοσης (ομιλία, σεμινάριο, παρουσίαση των πωλήσεων, κλπ.). Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι στο ακροατήριο θέλουν πραγματικά να πετύχετε. Κανείς δεν στέκεται εκεί ελπίζοντας ότι θα είναι βαρετό ή κακό. Αν έρχεστε από ένα αυθεντικό εσωτερικό χώρο, και καλύψετε την ύλη με σαφήνεια, έχετε κερδίσει τα 3/4 της εσωτερικής σας μάχη με το φόβο.
     
  2. Αντιμετωπίστε τους φόβους σας. Εάν αισθάνεστε τα γόνατά σας να έχουν μετατραπεί σε ζελέ από φόβο, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι ο φόβος σε αυτή την περίπτωση σημαίνει "ψευδή στοιχεία που εμφανίζονται ως αληθινά". Σχεδόν σίγουρα, ό,τι και να είναι αυτό που φοβάστε δε θα συμβεί. Αν υπάρχει μια πραγματική ανησυχία, για παράδειγμα, έχετε ξεχάσει ένα σημαντικό σημείο της ομιλίας σας, κάντε κάτι γι’αυτό και στη συνέχεια σταματήστε να ανησυχείτε. Θυμηθείτε, μπορείτε να μέχρι ενός σημείου να εξορθολογίσετε τον εαυτό σας απέναντι στο φόβο.
     
  3. Αναπνεύστε βαθιά. Κάνοντας μια άσκηση αναπνοής πριν συνεχίσετε θα χαλαρώσετε το σώμα και το μυαλό σας. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε οπουδήποτε. Παραμείνετε ακίνητος και αισθανθείτε το έδαφος κάτω από τα πόδια σας. Κλείστε τα μάτια σας και εστιάστε στην αναπνοή σας και πείτε στον εαυτό σας ότι δεν υπάρχει βιασύνη. Επιβραδύνετε την αναπνοή σας χωρίς βιασύνη. Μπορείτε τώρα  να συνεχίσετε σε μια πιο χαλαρή και με αυτοπεποίθηση διάθεση.
     
  4. Χαλαρώστε. Η χαλάρωση είναι η τέχνη του να αφήσετε τον έλεγχο - του να αφεθείτε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αφεθείτε. Μπορείτε να φανταστείτε ότι είστε φτιαγμένοι από καουτσούκ μπροστά σε έναν καθρέφτη. Να πείτε ένα αστείο ή να κάνετε κάποιες χωρίς νόημα κινήσεις. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να σας χαλαρώσουν και να κάνουν το σώμα σας λιγότερο σφιγμένο και με λιγότερη ένταση.
     
  5. Να ξέρετε ότι η αδρεναλίνη στέλνει το αίμα κατευθείαν στα κέντρα του εγκεφάλου σας στη βάση του κρανίου. Τοποθετήστε το χέρι σας στο μέτωπό σας και πιέστε απαλά το οστεώδη σημεία. Αυτό θα φέρει το αίμα στα μέρη του εγκεφάλου που πρέπει να παρουσιάσει την ομιλία σας καλύτερα.
     
  6. Εξασκηθείτε. Βρείτε επιχειρηματικές οργανώσεις, δίκτυα ή εθελοντικές οργανώσεις στην περιοχή σας που μπορούν να σας δώσουν την ευκαιρία να εξασκηθείτε. Θυμηθείτε να επιλέξετε θέματα που είστε ήδη πολύ καλοί γνώστες. Μιλώντας σε ένα θέμα που δεν είστε εξοικειωμένοι, μπορεί να αυξήσει το άγχος σας, και να εμποδίσει την απόδοσή σας.
     
  7. Αγοράστε κάποιο λογισμικό καταγραφής και καταγράψτε τα πάντα στον υπολογιστή σας. Επανεξετάστε το για να δείτε πού μπορείτε να βελτιωθείτε. Δείξτε τα σε επαγγελματίες και επιτρέψτε τους να σας δώσουν ανατροφοδότηση (feedback). Επιτρέψτε στον εαυτό σας την ευκαιρία να μάθει περισσότερα κάθε φορά που κάνετε μια ομιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails