Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Οι τέσσερις συμφωνίες στις επιχειρήσεις

του Ναούμ Λιώτα


Realise the power of your word



Ίσως να θεωρηθεί ουτοπικό ή υπερβολικό ωστόσο υπάρχει μια σημαντική προσφορά που μπορεί να υπάρξει στο χώρο των επιχειρήσεων και στον επαγγελματισμό των ατόμων όταν αυτά επιλεγουν να κινούνται βάσει άλλων συμφωνιών από αυτές με τις οποίες κινούνται συνήθως. Και τι εννοώ συμφωνίες;

Συμφωνίες είναι όλες εκείνες οι συμβάσεις που έχουμε αποδεχθεί και που ορίζουν για τον καθένα από εμάς τη φύση του κόσμου και της πραγματικότητας. Στα πλαίσια μιας "αντικειμενικής" πραγματικότητας που η σύγχρονη φυσική έρχεται να καταρρίψει (ο κόσμος δεν είναι σταθερός και αμετάβλητος) νομίζουμε ότι πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε σε κάποιες κοινωνικές συμβάσεις για να προχωρήσουμε "από κοινού". Αυτές μπορεί να κυμαίνονται σε διάφορα επίπεδα όπως για παράδειγμα: Ότι για να κερδίσω το ψωμί μου θα πρέπει να ιδρώσω, ότι τα αγαθά δεν φτάνουν για όλους και δεν μπορεί να αποφευχθεί η πείνα και η φτώχεια (κάτι που ίσχυε ίσως παλιότερα αλλά όχι στην μετα-βιομηχανική περίοδο αφθονίας που ζούμε τώρα), ότι ο κόσμος χωρίζεται στους καλούς και τους κακούς.

Στο παρελθόν και μέσα από την ταύτιση με τα πιστεύω άλλων ανθρώπων κατά τη διαδικασία της εκπαίδευσης και γαλούχησης όταν υπήρξαμε παιδιά, θεωρήσαμε ότι τα πιστεύω που είχαν οι γεννήτορες μας ήταν αληθινά. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα πολύ άκαμπτο σύστημα αξιών που δεν εξυπηρετεί πια το σύγχρονο άνθρωπο που έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι η ίδια η φύση της πραγματικότητας είναι πολύ διαφορετική από ότι νόμιζε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πολύ χρήσιμες για την εξέλιξη του ανθρώπου και των οργανισμών που έχει δημιουργήσει μπορούν να προσφέρουν οι τέσσερις συμφωνίες που έχει καταγράψει ο Don Miguel Ruiz στο ομώνυμο βιβλίο του. Ακολουθώντας αυτές τις συμφωνίας και βάζοντας αυτές σε προτεραιότητα από τις παλιές που έχουμε δομήσει (όσο δύσκολο κι αν είναι αρχικά αυτό), μπορούμε να δούμε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα και να επηρρεάσουμε με θετικό τρόπο το περιβάλλον μας.

Οι τέσσερις συμφωνίες που καλούμαστε να δοκιμάσουμε και να δούμε τους καρπούς τους είναι οι εξής:

1. Να είστε άψογοι στη χρήση του λόγου σας (να χρησιμοποιείται το λόγο σας για να "δημιουργήσετε" ένα θετικό αποτέλεσμα για εσάς και τους γύρω σας)

2. Μην παίρνετε τίποτα προσωπικά (ο λόγος και οι πράξεις φανερώνουν περισσότερα για το άτομο που λέει και κάνει και το σύστημα πεποιθήσεων που κουβαλά παρά μια "αντικειμενική" αλήθεια για το άτομο που είναι ο αποδέκτης του μηνύματος και της πράξης)

3. Μην κάνετε υποθέσεις (μην μένετε στις πεποιθήσεις για τα κίνητρα των άλλων και τις συμπεριφορές τους. Κάνετε ερωτήσεις για το τι μπορεί να συμβαίνει και από που πηγάζουν οι ανάγκες που κατακλύζουν το άλλο άτομο ώστε να κατανοήσετε και να μη μείνετε στην εικόνα και τις δικές σας πεποιθήσεις. Η ζωή είναι σαν ένα ποτάμι που κινείται συνεχώς οπότε μην φοβάστε να αλλάξετε τις πεποιθήσεις που δε σας εξυπηρετούν. Αναρωτηθείτε παράλληλα για τα δικά σας κίνητρα και μη φοβάστε να ταράξετε τα νερά προς την επιθυμητή για εσάς κατεύθυνση).

4. Κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε (το οποίο "καλύτερο" διαφοροποιείται ανάλογα με τις συνθήκες που αντιμετωπίζετε και τις προσωπικές καταστάσεις στις οποίες βρίσκεστε).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails