Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ο Σύμβουλος και η Συμβουλευτική Gestalt στους Oργανισμούς


Ο προσανατολισμός της συμβουλευτικής Gestalt είναι ότι πρόκειται για μια συμβουλευτική που αφορά τη διαδικασία, με τον σύμβουλο να επιχειρεί να εστιάσει την ενέργεια του πελάτη στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και στον τρόπο με τον οποίο το σύστημα προσεγγίζει τα προβλήματα του. Αντιθέτως, δε δίνει τόση σημασία για πολύ αναλυτικές έρευνες και προτάσεις για επιθυμητές λύσεις. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το σύστημα και το πρόβλημα ήδη γνωρίζουν και έχουν τη λύση στα προβλήματά τους – το πρόβλημα είναι ότι η λύση είναι θαμμένη κάτω από τόνους μηχανικής και θα λέγαμε απερίσκεπτης λειτουργίας. Μια βαθύτερη ματιά προσφέρεται λοιπόν από τον σύμβουλο.

Με τις παρεμβάσεις του συμβούλου εννοούμε την είσοδο του συμβούλου σε ένα ήδη υπάρχον σύστημα που συνεχίζει να λειτουργεί, με την πρόθεση να το βοηθήσει με κάποιον τρόπο. Σύμφωνα με τη θεωρία της Οργανωσιακής Συμβουλευτικής της Gestalt, δύο είναι οι κυριότεροι στόχοι:
  1. Ο ρόλος του Οργανωσιακού Συμβούλου είναι να διδάξει στο σύστημα-πελάτη τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επαφή στο σύστημα (πως δηλαδή γίνεται ο κύκλος της επαφής και που πιθανόν υπάρχουν διακοπές ή μπλοκαρίσματα)
  2. Κατά τη διαδικασία της παροχής βοήθειας στο σύστημα-πελάτη για να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, ο ρόλος του συμβούλου είναι να παρέχει την «παρουσία» στο «εδώ-και-τώρα» που λείπει από το σύστημα.
Η οργανωσιακή συμβουλευτική Gestalt εστιάζεται στη σχέση συμβούλου-πελάτη ως το μέσον το οποίο θα οδηγήσει στη βελτίωση της οργανωσιακής λειτουργίας. Ο σύμβουλος παρουσιάζει και χρησιμοποιεί ένα μοντέλο για την προσέγγιση των προβλημάτων σε έναν οργανισμό και με την ελκυστικότητα του τρόπου του, βοηθά το σύστημα-πελάτη να κινητοποιήσει την ενέργειά του προς την επίλυση των προβλημάτων του και την αντιμετώπισή τους.

Από το site του Arts in HRM (http://www.arts-in-hrm.gr/gestalt_el.html)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails